ANKARA – HEDEP Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı kentlerde görev yapan asker ve polislerin oy kullanmasını düzenleyen bir kanun teklifi hazırladı.
‘ASKER VE POLİS YOĞUNLUĞU SEÇMENLERİN SİYASİ TERCİHİNİ GÖLGEDE BIRAKMAKTADIR’
Kanun teklifinin gerekçesinde Anayasa’nın 67. maddesinde seçme ve seçilme hakkının güvence altına alındığı hatırlatılırken “Bir kentin yönetiminin yerel sorunlara cevap olması, o kentte halkın iradesinin yönetimdeki yoğunluğu ile daha mümkün olacaktır. Çünkü o kentin sorunlarını tüm boyutlarıyla en iyi bilen, tanıyan o kentte uzun zamandır yaşayanlar ve sosyal yaşamda bulunanlardır” denildi. Türkiye’de bu durumun tam aksinin yaşandığı, teklifte şu ifadelerle anlatıldı: “Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Hakkâri, Şırnak, Ağrı, Van, Mardin, Urfa, Iğdır, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Muş, Kars başta olmak üzere bölgenin birçok kentinde seçim dönemlerindeki asker ve polis yoğunluğu sivil yurttaş seçmenlerin siyasi tercihlerini gölgede bırakmaktadır.”
‘ASKER VE POLİSLER SOSYAL YAŞAMDAN KOPUK’
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde Doğu ve Güneydoğu illerinde asker ve polislerin yüksek oranda oy kullandığı belirtilen teklifte, bu asker ve polislerin sınır ötesi operasyonlar ve bölgede artan güvenlikçi politikalar nedeniyle izole bir hayat sürdükleri, sosyal yaşamından kopuk oldukları kaydedildi.
‘ATAMA VE SEVKİYAT SONUÇLARI İKTİDAR LEHİNE ÇEVİRİYOR’
Kısa süre için bölgeye giden ve yerele yabancı olan asker ve polislerin oy kullanmasının halkın iradesinin sandıktan çıkmasını engellediği ifade edilen teklifte asker ve polislerin görev, atama ve sevkiyatı sonucunda birçok il ve ilçede sonuçların iktidar lehine sonuçlandığı kaydedildi. Teklifte, “Bu hukuksuzluk sonucu 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde; Şırnak, Çukurca, Şemdinli gibi birçok belediyeyi daha önce yüksek bir oyla alan Halkların Demokratik Partisi’nin aleyhine sonuçlanmış ve iktidar partisine geçmiştir” ifadeleri kullanıldı.
‘NÜFUS ARTIŞI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI’
“Bölgenin birçok kentinde her seçim öncesi olağan dışı bir nüfus ve seçmen hareketliliği gerçekleşmektedir” denilen teklifte Çukurca örneği verildi. Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre Çukurca’da 2014’te 3 bin 766 olan kayıtlı seçmen sayısının 2023’te 11 bin 337’ye çıktığı kaydedildi. Bu artışın hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtildi.
HDP’nin ilgili başvurularının il ve ilçe seçim kurullarınca gerekçe gösterilmeden reddedildiği belirtilen teklifte, “İtiraz edilen adresler arasında Emniyet Müdürlüğü lojmanları, MİT bölge müdürlüğü lojmanları, emniyete bağlı pansiyonlar, oteller, orduevi ve kurum lojmanları bulunmaktaydı” denildi.
‘ASKER VE POLİSLERİN OY KULLANMALARI İÇİN EN AZ BİR YIL GEÇSİN’
Teklifte yer alan düzenlemelerde asker ve polislerin seçimlerde bir kentte oy kullanabilmesi için görev süresinin başlamasının üzerinden en az bir yıl geçmiş olması ve geçici veya kısa süre önce göreve başladığı kentlerde değil, asıl görev yerlerinde oy kullanması için ilgili maddelere şu hükümler eklendi:
* Seçimlerde asker ve polisler; geçici görevle gittiği kentlerde oy kullanamazlar.
* Asker ve polisler; asıl görev yeri olan kentlerde çalışmaya başladıktan itibaren en az bir yıl süre geçmeden o kentte oy kullanamazlar.