Maraşlı Avrupa’nın en büyük çelik tencere üreticisi endişeli: Üretim hatları duracak
2 mins read

Maraşlı Avrupa’nın en büyük çelik tencere üreticisi endişeli: Üretim hatları duracak

Kahramanmaraş, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve tüm Türkiye’yi yasa boğan depremlerin merkez üssü olarak 1,5 yıl sonra hala ekonomik açıdan toparlanma mücadelesi veriyor. Depremin yıkıcı etkileri, şehrin ekonomik altyapısını ağır hasara uğratarak işletmeleri, sanayiyi olumsuz etkiledi.

Ekonomim’den Merve Yiğitcan’ın haberine göre Avrupa’nın en büyük tencere üretim kapasitesine sahip tesisi ile Türkiye’nin en fazla cezve üreten tesisine ev sahipliği yapan kentteki çelik mamul üreticileri son dönemde yaşanan paslanmaz çelikteki antidamping tartışmalarından endişeli.

“Üretim hatları durur”

Paslanmaz çelikten mutfak pişirme ürünleri üreten ve 200 kişiye istihdam sağlayan Görgel Metal’in yönetim kurulu başkanı Murat Görgel “Firmalarımız depremden, mevcut ekonomik şartlardan zaten etkileniyor. Üstüne de ek gümrük vergileri gündeme geliyor” dedi. Maliyetlerin de her geçen gün arttığını kaydeden Görgel, şöyle devam etti: “Dünyada rekabet şartları zorlaşıyor. Örneğin ihracat pazarımız olan Mısır üretime başladı. Onlarda işçilik maliyetleri 200 dolar bizde 1000 dolar. Bir de ana ham maddemiz paslanmaz çeliğe ek vergi gelirse biz nasıl rekabet edeceğiz. Posco Assan TST tarafı bize ‘DİR kapsamında ürün alıp, ihraç edebilirsiniz’ diyor. İhracat DİR ile çözülse dahi iç pazar ne olacak? Eğer antidamping vergisi konuşulduğu gibi yüzde 25’e çıkarsa ürettiğimiz ürünler raflarda yüzde 25-30 zamlanır. Sadece Kahramanmaraş’ta yüzlerce kişi işsiz kalır. Üretim hatları durur.

Biz Çin’den 100 TL’ye değil, Posco Assan TST’den 110 TL’ye paslanmaz çelik almaya razıyız. Türkiye’deki bir firma kazansın diye hareket ederiz. Ancak daha fazla fiyata satmak istiyorlar. Bunu kabul etmemiz çok zor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir